Etiketter

2000-talet 2010-talet 60-talet 70-talet 80-talet 90-talet action Akira Alan Moore Albert Udezo album Alex Graham alkoholism Amerikansk Antonio Prohías Arne Anka Arthur Suydam Asterix & Obelix Bamse barnserie Batman Bill Watterson blodig Brittisk Bryan Talbot burlesk Cain & Abel Charles Burns Charlie Christiansen Coco Moodysson cyberpunk Daniel Clowes Dansk Dark Horse Dave McKean David B DC Death demoner Don Martin Dream droger dystopi Ernie familjedrama film filosofi framtid Frank Miller fransk Fred Basset Freddy Flugsvamp fuck Garth Ennis GITS Goseki Kojima grafisk novell grafisk roman Grant Morrison gudar Harvey Pekar Hayao Miyazaki hemlös Hergé Historia homosexualitet Hugo Pratt Humor hämnd incest IRL Japansk Jason Jeff Lemire Jeff Smith Joakim Pirinen Johan Wanloo John Constantine Jokern Juanjo Guarnido Jul Katsuhiro Otomo Kazuo Koike Kevin Eastman klyscha Korinthian krig kriminalitet kärlek Laban Larson Lew Stringer Linda Spåman Little Nemo London MAD maffia manga Marcus Ivarsson Marvel Masamune Shirow Max Cannon Michael Turner Mimar-Mange Mina serier mode moral musik mutanter mörker Neil Gaiman New York Nihei Noir Norsk Nyligen införskaffat ordlös Peter Madsen Peter Pan Peyo poliser politik psykos Pyton R3 rasism Raymond Briggs Red Meat Regis Loisel religion René Goscinny Robert Crumb robotar samhällskritik samuraier Sandman Serie-paraden seriestripp sex sexig Shaun Tan Sin City sjukdom självbiografi skräck slick art Superhjältar svensk Swamp Thing Taiyo Matsumoto talande djur Teddy Kristiansen TMNT. Peter Laird Todd Klein transvestiter tråkig Ulf Lundkvist underground ungdomar Valhall vampyrer Vertigo Viktoriansk våld vänskap Warren Ellis webserie weird Will Eisner Winsor McCay änglar övergrepp övernaturliga krafter

måndag 28 oktober 2013

Preacher













Så har vi serien som ger näring åt den gamla klyschan – älska eller hata. Jag hatar den klyschan. Jag hatar inte Preacher heller, men jag gillar den inte för den delen. den är vad den är: en serie om en svåromtyckt badass-präst som ”befruktats” av avkomman mellan en ängel och en djävul. Weird? Ja, det är den här seriens trumfkort. Weird och FUCK. Jag kommer till det senare.
























Jesse Custer som prällen heter får sällskap av sin superskank till flickvän, tomboyen Tulip och den Irländska vampyren Proinsias Cassidy som nästan aldrig tar av sig sina solglasögon. De jagas av en flintskallig man med ett porslinsöga som arbetar för Vatikanen tror jag. Änglarna har också lejt en Dirty Harry som skjuter och aldrig missar med sina revolvrar och blllargh! Jo, såhär fortsätter det alltså. Det är så genomskruvat rakt igenom att när vi sen stiftar bekantskap med en man som älskar med kött och en pojke som blåst i skallen med ett hagelgevär precis som hans hjälte Kurt Cobain så är det inget som får mig att höja ett ögonbryn.























Det är just det här som är problem nummer ett. Det är för konstigt allt. När något normalt händer så tillhör det en av de få stunderna då man faktiskt blir förvånad. Ingen serie gör ett bättre jobb med att avtrubba en.


Problem nummer två som jag ser det är karaktärerna. Jag gillar inte Jesse Custer, jag hatar Tulip men gillar Cassidy. Karaktärer man gillar är helt och hållet avgörande för mitt engagemang om läsare. Om jag inte gillar karaktärerna så spelar det ingen roll om serien handlar om en man som fått guds röst eller en flicka som försöker klara ett matteprov. Det är lika intressant om det är karaktärer man gillar. Här finns det inga sådana för mig, förutom Cassidy som sagt.




























Okej, så då har vi svordomarna… tredje problemet. Det år så mycket FUCK hit och FUCK dit att det är precis som med alla konstiga saker som händer i den här serien. Till slut så fungerar det inte. Jag tappar kraft efter 2423:e gången. Jag kanske överdriver en smula men om jag räknar ihop alla svårdomar så skulle det komma nånstans som inte kan jämföras med andra serier.
Jag har hört en massa om att det är medvetet allting. Att det är en satir, att den överdrivna patriotismen är en nidbild av den typiske Amerikanen. Han som skrev serien är ju irländare. Det kanske ligger nåt i allt det här. Något jag inte ser. Ångar jag att jag läste den här serien när jag var fjorton-femton? Nej. Kommer jag läsa om den? Troligtvis aldrig. Jag kan inte sätta ett betyg på hela serien i stort och det skulle kännas meningslöst för det är som jag sa: älska eller hata. De flesta jag talat med som läst Preacher älskar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Translate

Leta i den här bloggen