Om jag ändå hade någon mer som kunde skriva för den här bloggen. Då behövde jag kanske inte känna som jag gör nu: att ta vatten över huvudet eller bita av mer än vad jag kan äta, eller nån sån liknelse... Jag sa det under Kalle och Hobbe-inlägget men där hade jag i alla fall rikligt med kött på benen. Här kommer jag in helt spinkig.
Eller gansla tunn i alla fall... Hur är det egentligen möjligt, tänker ni? Hur kan du ha missat Tintin av Hergé?! Ja, indeed. Innan jag börjar måste jag förklara min bakgrund när det kommer till Tintin. När jag var yngre hade jag ett kassettband med Tintin i Kongo. Jag lyssnade på det om och om igen. Jag älskade det! Rösterna var perfekta, speciellt rösten som Tintin som även hade rösten till Kogo i Starzinger och Cobra från Cobra. Tomas Bolme heter han och enligt mig är han en av de bästa röstskådespelarna i Sverige näst intill Peter Harryson Fredrik Dolk och Samuel Elers-Svensson. Ingen slår dock Andreas Nilsson... Möjligtvis Anders Öjebo... Definitivt Öjebo! Men i alla fall.
Det var MIN utgångspunkt. Därför var jag mycket besviken på serierna för att jag tyckte inte att de levde upp till min egen bild av Tintin. Men så bestämde jag mig att om jag ska göra en blogg om serier i ett så brett urval som möjligt så måste jag läsa Tintin. Det fick bli Tintin hos Gerillan hör det var den enda jag hade hemma.
Det här albumet utspelar sig till största delen i det påhittade landet San Theodoros där det råder politiska svårigheter och maktspel. Det står mellan generalerna Alcazar och Tapioca. Tapioca är för närvarande den som regerar och Alcazar sitter gömd i djungeln nånstans med sina män. Opera-divan Bianca Castafiore (säkert en alludering på "katastrof" men vad vet jag?) åker dit för en konsert men blir arresterad av Tapioca som hävdar att son reste dit för att vara med i en komplott mot honom. Haddock, Kalkyl och Tintin och Miloiu åker dit för att hjälpa sin vän och blir såklart indragna.
Sen är det en massa grejer som händer. Konspirationer hit och dit, planer som inte uttalas för tidigt, listigheter och äventyr, odrickbar Whisky och farligheter i ett riktigt Europeiskt Indiana Jones-fashion. Det är intelligent skrivet. Nästan lite för intelligent skrivet för att allt ska kunna fastna omedelbart för mig. Jag blandade ihop saker då och då, kanske för att det fanns anknytningar till tidigare historier som jag inte kände till.
Jag märker att Hergé var inspirerad av Hugo Pratts Corto Maltese. Inte bara till sitt koncept om den orädde äventyraren som slungas runt i kniviga situationer har tvingas lösa, eller det faktum att båda har viss historisk back-drop. Det är också liknande i sitt sätt att presentera action. Allting körs i ett ganska tråkigt, rätt upp-och-ner sätt med profiler som får det att se riktigt komiskt ut. men det kanske låg i tiden att göra så.
Jag vet inte. Jag gillar inte tecknarstilen. Jag har alltid tyckt att den var tråkig och icke-övertygande. Jag trivs inte i Tintins värld, var han än är. Historien är det inget fel på och jag slår var om att det är där Tintins styrka ligger, men eftersom att den här är den enda jag har läst så är det något som jag får vänta och se med. Jag ska nog läsa fler i alla fall. Så jag ber om ursäkt men betyget blir lite mer än ljummet för det här albumet.
Betyg: 6/10
Etiketter
2000-talet
2010-talet
60-talet
70-talet
80-talet
90-talet
action
Akira
Alan Moore
Albert Udezo
album
Alex Graham
alkoholism
Amerikansk
Antonio Prohías
Arne Anka
Arthur Suydam
Asterix & Obelix
Bamse
barnserie
Batman
Bill Watterson
blodig
Brittisk
Bryan Talbot
burlesk
Cain & Abel
Charles Burns
Charlie Christiansen
Coco Moodysson
cyberpunk
Daniel Clowes
Dansk
Dark Horse
Dave McKean
David B
DC
Death
demoner
Don Martin
Dream
droger
dystopi
Ernie
familjedrama
film
filosofi
framtid
Frank Miller
fransk
Fred Basset
Freddy Flugsvamp
fuck
Garth Ennis
GITS
Goseki Kojima
grafisk novell
grafisk roman
Grant Morrison
gudar
Harvey Pekar
Hayao Miyazaki
hemlös
Hergé
Historia
homosexualitet
Hugo Pratt
Humor
hämnd
incest
IRL
Japansk
Jason
Jeff Lemire
Jeff Smith
Joakim Pirinen
Johan Wanloo
John Constantine
Jokern
Juanjo Guarnido
Jul
Katsuhiro Otomo
Kazuo Koike
Kevin Eastman
klyscha
Korinthian
krig
kriminalitet
kärlek
Laban
Larson
Lew Stringer
Linda Spåman
Little Nemo
London
MAD
maffia
manga
Marcus Ivarsson
Marvel
Masamune Shirow
Max Cannon
Michael Turner
Mimar-Mange
Mina serier
mode
moral
musik
mutanter
mörker
Neil Gaiman
New York
Nihei
Noir
Norsk
Nyligen införskaffat
ordlös
Peter Madsen
Peter Pan
Peyo
poliser
politik
psykos
Pyton
R3
rasism
Raymond Briggs
Red Meat
Regis Loisel
religion
René Goscinny
Robert Crumb
robotar
samhällskritik
samuraier
Sandman
Serie-paraden
seriestripp
sex
sexig
Shaun Tan
Sin City
sjukdom
självbiografi
skräck
slick art
Superhjältar
svensk
Swamp Thing
Taiyo Matsumoto
talande djur
Teddy Kristiansen
TMNT. Peter Laird
Todd Klein
transvestiter
tråkig
Ulf Lundkvist
underground
ungdomar
Valhall
vampyrer
Vertigo
Viktoriansk
våld
vänskap
Warren Ellis
webserie
weird
Will Eisner
Winsor McCay
änglar
övergrepp
övernaturliga krafter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tintin har jag inte läst på väldigt länge. Tycker mig komma ihåg någon historia som involverade en opium-håla från min bardom, och ett rödvit raket och enorma svampar, men mer än så är det nog inte.
SvaraRaderaKan det vara så att du helt enkelt läste en dålig tidning av Tintin eller känner du att detta betyg går att översätta till allt annat av Hergé?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaOpiumhålan: "Blå lotus".
RaderaRaketen: "Månen tur och retur".
Svamparna: "Den mystiska stjärnan".
Jag vet inte. Kanske Tintin är nånting som man lär sig gilla ju mer man läser.
SvaraRaderaKanske det är så att "Tintin hos gerillan" inte var den bästa historien att börja med, när man inte känner Tintins värld så väl innan. Kanske du ska prova andra äventyr och se om du tycker bättre om dem?
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Radera