Etiketter

2000-talet 2010-talet 60-talet 70-talet 80-talet 90-talet action Akira Alan Moore Albert Udezo album Alex Graham alkoholism Amerikansk Antonio Prohías Arne Anka Arthur Suydam Asterix & Obelix Bamse barnserie Batman Bill Watterson blodig Brittisk Bryan Talbot burlesk Cain & Abel Charles Burns Charlie Christiansen Coco Moodysson cyberpunk Daniel Clowes Dansk Dark Horse Dave McKean David B DC Death demoner Don Martin Dream droger dystopi Ernie familjedrama film filosofi framtid Frank Miller fransk Fred Basset Freddy Flugsvamp fuck Garth Ennis GITS Goseki Kojima grafisk novell grafisk roman Grant Morrison gudar Harvey Pekar Hayao Miyazaki hemlös Hergé Historia homosexualitet Hugo Pratt Humor hämnd incest IRL Japansk Jason Jeff Lemire Jeff Smith Joakim Pirinen Johan Wanloo John Constantine Jokern Juanjo Guarnido Jul Katsuhiro Otomo Kazuo Koike Kevin Eastman klyscha Korinthian krig kriminalitet kärlek Laban Larson Lew Stringer Linda Spåman Little Nemo London MAD maffia manga Marcus Ivarsson Marvel Masamune Shirow Max Cannon Michael Turner Mimar-Mange Mina serier mode moral musik mutanter mörker Neil Gaiman New York Nihei Noir Norsk Nyligen införskaffat ordlös Peter Madsen Peter Pan Peyo poliser politik psykos Pyton R3 rasism Raymond Briggs Red Meat Regis Loisel religion René Goscinny Robert Crumb robotar samhällskritik samuraier Sandman Serie-paraden seriestripp sex sexig Shaun Tan Sin City sjukdom självbiografi skräck slick art Superhjältar svensk Swamp Thing Taiyo Matsumoto talande djur Teddy Kristiansen TMNT. Peter Laird Todd Klein transvestiter tråkig Ulf Lundkvist underground ungdomar Valhall vampyrer Vertigo Viktoriansk våld vänskap Warren Ellis webserie weird Will Eisner Winsor McCay änglar övergrepp övernaturliga krafter

onsdag 30 oktober 2013

Mysigt, skitigt vardagsmörker i en drömlik värld

Om ni tyckte det lät poetiskt så är det bara en försmak för hela det här seriealbumet som är en som en lång prosa; tung på sina ställen men den gör mig glad i slutändan. Albumet heter Cages och syftar på titeln på en bok som en av karaktärerna, en sluten författare skrev. Denna bok gjorde så mycket uppståndelse att han kände sig tvungen att isolera sig tillsammans med sin fru i det stora lägenhetskomplex som utgör det mesta av scenen för denna historia.






















Runt går suspekta gubbar som är ute efter författaren. Vi får aldrig reda på vad de vill så jag antar att seriens skapare Dave McKean var mer eller inspirerad av Franz Kafka. Det har definitivt ett mörker som påminner om Processen.


Men det är inte denna författare som är huvudpersonen i berättelsen. Huvudpersonen är en konstnär vi inte vet mycket om heller. Han har just flyttat in och har inte en enda kontakt dit han kommer. Han vet vem författaren är dock och han visar sig bli den som kanske kan hjälpa författaren och hans fru att fly undan de mörka gubbarna.











Detta är också historien om mogen kärlek som utvecklas på ett mästerligt sätt av McKean, det börjar i en vänskap där ensamheten för två människor tillsammans: konstnären och en kvinna han möter på en nattklubb. Den fysiska kärleken som uppkommer till sist blir bara något de båda tar för givet, De bär inte på några illusioner men finner en ro hos varandra ändå.
Denna grafiska roman blandas med drömsekvenser och ordlösa bilder, både i färg och svartvitt. En del kanske undrar om Dave McKean vill berätta en historia eller om han vill göra något konstnärligt. Min mening är att det fungerar perfekt tillsammans. Scenerna avlöser varandra på ett berörande sätt.
Det här kunde lika gärna vara en pjäs. En pjäs med Jazz som backdrop, för jazz är en stor grej i den här serien och jag kunde inte hitta en bättre miljö för musiken. Man borde egentligen sätta på John Coltrane i bakgrunden när man läser den. Jag ångrar att jag inte gjorde det. Jag lovar att göra det nästa gång jag läser den. Nu vet ni alla fall vad ni ska göra om ni känner er sugna själva.










I riktig Norén-anda får vi också följa andra människor i lägenhetskomplexet. Deras ensamhet, deras historia, deras sätt att tala för en publik som bara består av den som för tillfället läser berättelsen. Ibland kan det dock kännas ganska tjatigt när vi får höra en gumma babbla på oavbrutet i tio sidor så det är något av en negativ punkt och jag vet inte heller riktigt varför han valde att göra så. Men det är något väldigt marginellt att klaga över.





















Annars klagar jag inte. Jag har inget att klaga på. Detta är en underbar upplevelse att få vara med om. Dave McKean visar att han inte enbart är en vansinnigt skicklig illustratör och konstnär. Han kan beröra med ord såväl som bilder. Tecknarstilen på den här serien är unik och kan närmast jämföras med Teddy Kristiansens alster, fast med mer detaljer att fästa ögonen på.
Så upplev det här. Mysigt mörker…
Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Translate

Leta i den här bloggen